Valtarin koululla on jo useana vuonna järjestetty mukaansatempaavia taidetyöpajoja. Tänä syksynä Valtarin koulun 7E- ja 7F -luokat tekivät vesitaidetta nykytaiteilija ja kuvanveistäjä Pekka Isorättyän ohjaamana. Työpajat kestivät koko koulupäivän alkaen aamulla ja päättyen iltapäivällä. Päivän aikana oppilaat suunnittelivat ja rakensivat pienryhmissä mitä erilaisempia letkurakennelmia, joissa eriväriset nesteet pulppusivat. Samalla he tutustuivat vesitornin toimintaperiaatteeseen ja näkivät käytännössä, miten vesi saadaan virtaamaan ja kuinka eriväriset nesteet sekoittuvat.
Veera, Anni, Julia, Pieta, Aada oppivat uusia asioita vesitaidetyöpajassa. |
Tämän taideprojektin ideana on olla esteettinen kokemus ja osa ilmaisua, sekä siinä on ekspressio ja leikki mukana. Tässä projektissa on myös tarkoitus antaa oppilaille uusia kokemuksia kokeellisen taiteen myötä. Vapaa työskentely oli oppilaiden mieleen, ja erilainen koulupäivä oli mukava. 7F-luokan Anni, Pieta, Julia, Aada ja Veera kertoivat ryhmätyön onnistuneen sekä oppineensa päivän aikana uusia asioita. Olivia ja Noora tykkäsivät projektista ja kertoivat näin: "Mukavaa oli että tämä taide on niin monipuolista eikä ole pelkkää piirtämistä ja maalaamista. Tällaisessa työssä ideoita voi saada mistä vaan." Muutkin oppilaat sanoivat, että työ oli mukava uusi kokemus ja että ei ollut mikään tavallinen koulupäivä. Uusia asioita oli mm. veteen syntyvä paine, jonka avulla vesi liikkui putkissa.
Taiteilija pohtii, mitä taide on
Pekka Isorättyä työskentelee vaimonsa kuvanveistäjä Teija Isorättyän kanssa, ja he tekevät erilaisia veistoksia taidemuseoihin ja –gallerioihin. He ovat työskennelleet monessa eri maassa, mm. Japanissa, Meksikossa ja Saksassa. He matkustelevat paljon ja ottavat jokaisesta paikasta uuden materiaalin ja alkavat työstämään sitä. "Taide on aina taiteilijalle semmoista, että tärkein kysymys on, mitä se taide on, ja sen saa aina uudestaan keksiä", Pekka kertoi.
Kuvat: Ville Jäntti
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti