torstai 5. joulukuuta 2013

9. luokan TET-jakso

Rautakaupassa

TET eli Työelämään tutustuminen on useilla yläkouluilla järjestetty jakso, jolla nimensä mukaisesti oppilaat saavat tutustua työelämään ja joihinkin ammatteihin. Olin TET- jaksolla Iijoen raudassa, jossa saimme tutustua rautakaupan arkeen ja kauppiaan työhön. Yhtä aikaa meitä oli Iijoen raudassa viisi poikaa, joten hommia ei ollut kokoajan kaikille tarjolla, mutta kaikki saivat varmasti tehdä ainakin välillä jotakin. Saimme mm. kasata lumilinkoja, inventoida, purkaa tulevaa lastia, hyllyttää tavaroita ja auttaa asiakkaita opastamalla ja esim. nostamalla ostettua tavaraa kyytiin. Mukavinta TET- jaksolla oli mielestäni lumilinkojen kasaaminen, ja ärsyttävää oli inventoiminen, koska se oli tylsää ja siinä tuli selkä kipeäksi kyyristelyn takia.


TET- viikko alakoulussa
Minä vietin oman TET- viikkoni Haminan ala-asteella. Olen lähes aina haaveillut opettajan ammatista ja juuri sen takia koululle TET: iin meneminen oli luonnollinen ratkaisu. Syy siihen miksi valitsin juuri Haminan koulun, eli koulun jota olen itsekin käynyt, oli käytännön syistä johtuva. Lyhyet ”työmatkat” lyhensivät päivän pituutta kivasti ja muutenkin päivät olivat odotettua lyhyemmät. TET- viikko koululla oli mahtava, vaikka välillä minulle lankesi joitakin hiukan epämiellyttäviä työtehtäviä, kuten vaikkapa jalkapallojen täyttäminen. Pelkäsin tätä työtehtävää todella paljon, vaikka se kuitenkin onnistui lopulta hyvin ja sain siitä jopa kehuja. Kun sitten lopulta pääsin neuvomaan ihania pieniä oppilaita tunnilla, tajusin kuinka ihanaa opettajana työskentely voisi olla. Tunnilla auttamisen ja jalkapallojen täyttämisen lisäksi, sain mm. kirjoittaa oppilaiden tekstejä puhtaaksi tietokoneella ja tehdä lukukortteja. Viikko meni nopeasti ja jäin kaipaamaan joka hetkeä. Kun kavereiden kanssa puhuimme TET- viikosta, tulimme kaikki siihen tulokseen, että olisi TET saanut kestää kaksikin viikkoa. Etenkin 9.luokkalaisten kohdalla TET- paikan valinnassa piti ottaa huomioon omat ammattisuunnitelmat. Itseni kohdalla olin aina ajatellut, etten ikinä haluaisi olla luokanopettaja, vaan halusin olla aineenopettaja.. TET- viikolla kuitenkin tajusin, ettei luokan opettajana oleminenkaan olisi välttämättä paha vaihtoehto.


TET- jakso Haminan päiväkodissa

TET- jakso oli mukava ja tekemistä riitti ja sain tehdä kaikkea mahdollista eikä mitään epämukavaa tapahtunut. Sain aloittaa kaikkea mahdollista toimintaa lapsille ja olla esimerkkinä heille. Mitään vaikeaa työtä ei ollut, jos sosiaaliset taidot olivat hanskassa mutta yllättävän rentoa työtä se oli.


Sekatyömiehen hommissa

Olin TET: issä viime viikolla työmiehen kanssa. Ensin katselin tarkasti miten hän hommat teki ja sitten itsekin pääsin jo kunnolla töihin kiertelimme pikku hommia milloin missäkin .Maanantaina se alkoi yksiön maalaamisesta ja parketin ja kaapin asentamisesta. Tiistaina kannoimme 6 uutta kodinkonetta peräkärryyn ja kuljetimme ne eri asuntoihin ja toimme vanhat kodinkoneet peräkärryyn kierrätykseen vietäviksi eli yhteensä 12 kannettavaa. Siinä menikin koko päivä. Keskiviikkona piti saunan keittiöön viedä 50 viinilasia, 50 kahvikuppia, 50 normaalilasia, 50 lautasta, aterimia ja kaikkia ruokailuvälineitä. Torstaina ja perjantai-aamulla kävimme vaihtamassa wc-pytyn asuntoon ja sitten menimme kerrostaloon jossa oli tapahtunut vesivahinko kun vessan pytyn säiliö oli mennyt rikki. Jouduimme piikkaamaan piikkaus koneella kovia laattoja irti n .70 neliön edestä se oli todella kova homma, sen jälkeen hioimme hioma-koneella lattiasta kaiken liiman tasoitimme lattian ja laitoimme uudet laatat.


Punaisella ristillä

Olin TET: issä SPR:n kierrätysmyymälässä. Siellä oli ihan mukavaa ja sain tehdä kaikenlaisia pikkutöitä, kuten lahjoituksena tulleiden tavaroiden hinnoittelua, tavaroiden hyllyyn viemistä ja myymälän yleisen siisteyden ylläpitämistä. Aika useasti ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä, joten silloin vain kävelin myymälää ympäri tai istuskelin jossakin odottaen töitä. Opin siellä sosiaalisia taitoja, koska aika usein piti kysyä apua, jos en vaikka tiennyt minkä hinnan annan jollekin esineelle. Opin myös hieman arvioimaan esineiden ja tavaroiden hintaa ja arvoa.


Päiväkerhossa

Olin TET: issä seurakuntatalolla lasten päiväkerhoilla. Työ vaikutti hyvin rennolta, mutta välillä hieman tylsältä. Sain tehdä hienoja vihreitä kirjekuoria, mutta enimmäkseen istuin sohvalla ja odottelin josko joku haluasi että pelaisimme yhdessä tai lukisin kirjaa. Tomppa - kirjat olivat suuressa suosiossa! TET -paikka ei ollut minulle kovin hyödyllinen koska en aio kyseiselle alalle eikä siellä oppinut oikeastaan mitään uutta. TET- jakso oli ihan okei, ja kivempi se oli tuolla olla kuin koulussa. Mutta sellainen työpaikka, jossa olisi ollut enemmän tekemistä, olisi ollut kivempi.


TET jakso Hopeasepän pajalla

Olin TET: issä Mauri Haapamäen pajalla. Sain tehdä itse sormuksia Maurin opastuksella. TET -jakso oli mukava ja sain seurata hopeasepän työtä. Valitsin TET -paikan koska tykkään tehdä kädentaitoa vaativia töitä.

Tatuoimista oppimassa

Erään oppilaan kertomus. Olin TET- jaksolla oppimassa tatuoimista. Työnantajani oli mukava ja huumorintajuinen. Työtehtävänäni oli kuuntelua kun työn antajani neuvoi minua tatuoiden jäljennyksestä ja harjoittelusta. Hygieenisyys on tatuoinnissa kaiken A & O. Tatuoidessa käytimme kumi hanskoja ,koska muste oli tosi tahrivaa ja sotkevaa. Ensiksi piirsimme siirtokalvolle / paperille kuvan, joka myöhemmin tatuoitaisiin harjoitusnahkaan. Levitimme geelimäistä siirtovoidetta harjoitusnahkaan ja painoimme piirtämämme kuvan siihen kiinni. Sitten otettiin kalvo pois ja alettiin tatuoimaan. Tatuoinnissa on hyvä pitää tietty rytmi ja hyvä valaistus ja työryhti kohdallaan. Tatuointi neulojen pitää olla aina steriilit ja uudet kun alat tatuoimaan. Tatuointia värittäessä on hyvä vaihtaa paksumpi ja uusi neula. Tatuointialalla vaaditaan luovuutta ja vakaata kättä. Hyvä piirustustaito on myös melko tärkeä. Olin melko tyytyväinen TET- jaksooni.


Teksti ja kuvat: Mediakurssilaiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti