sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Näkymätön ympäristö näkyväksi -Eurooppalaista kulttuuriperintöä Iissä8.- 9. – luokkalaisten maantiedon Kansainvälisyys ja matkailu- valinnaiskurssilla seuraavien mediatuotosten tekeminen on ollut osa laajempaa projektia, jonka tavoitteena on alueellisen identiteetin vahvistaminen ja paikallismatkailukohteisiin tutustuminen Iin kunnan 640 -juhlavuoden merkeissä. Projektin aikana kurssilaiset tekivät vierailun KulttuuriKauppilan taiteilijaresidenssiin ja osallistuivat Euroopan Kulttuuriympäristöpäiville.

Kulttuuriympäristö on meitä lähellä oleva ympäristö, jossa elätään, liikutaan, harrastetaan ja vaikkapa käydään koulua tai tehdään töitä.  Siihen kuuluvat myös huomaamattomat, ehkä rumaksi tai arkiseksi koetut lähiympäristön kohteet. Näkymätöntä ympäristöä lähdettiin etsimään omasta arjesta ja esitysten kautta paljastuu iiläisiä paikkoja, jotka ehkä aiemmin ovat olleet merkityksettömiä tai vieraita.  

Kurssilaiset kävivät kuvaamassa paikalliskohteita ja toteuttivat MovieMaker- elokuvatyökalulla ja GIMP-kuvankäsittelyohjelmalla oman mediatuotoksensa. Esitysten tekemisessä KulttuuriKauppilan residenssitaiteilija Sara Riesenmey ohjasi oppilaita taiteellisessa ilmaisussa.

Oppilaiden mediatuotoksia käytetään myös Valtarin koulun ja unkarilaisen Ervin Baktay Gimnazium -koulun eTwinning -projektissa, jossa oppilaiden kokemuksia ja mielikuvia paikallisista kohteista jaetaan ystävyyskoulujen kesken Twinspacessa ennen unkarilaisten vierailua Iihin helmikuussa 2015.Hirttopuu (The Hanging Tree)
Työmme tarkoituksena on tuoda esille vanha Iiläinen tarina Iin Vanhassa Haminassa sijaitsevasta hirttopuusta. Tarinan mukaan puuhun on hirttäytynyt/hirtetty ihmisiä. Halusimme tuoda esille kuoleman tuottaman surun ja jakaa ihmisille ajatuksen: ”Kuinka paljon paremmin kaikki olisikaan ollut näin…?”.


Tour de Ii
Sairaan nopee matka Iin tärkeiden paikkojen halki.Ii Railway Station –The Final Chapter
Tällä videolla haluamme kertoa Iin hylätyn rautatieaseman kohtalosta.Raasakankoski (The Raasakka Rapids)


 

Esitys visioi tuntemattomasta Raasakankoskesta uuden hienon mahdollisuuden tulevaisuuden luontoretkikohteena.Lapsuuteni Ii (Ii of My Childhood)
Videolla käydään läpi tekijöille tärkeitä paikkoja heidän lapsuutensa Iistä.The Ii
Video näyttää Iin näkymättömät paikat tekjöiden silmin.

I´m so Lost 
So lost in Ii. Nothing more need to say :).

Laiva (the Boat)Hauska mediaesitys pikkuveneen matkasta Iin eri paikoissa.

Lukkoja (The Locks)
Video johdattaa katsojat Iin lukittuihin paikkoihin, joihin on (ainakin toisinaan) pääsy kielletty.

Kauniita huomaamattomia paikkoja 

Mediaesityksellä otetaan kantaa siihen, kuinka jotkut ihmiset vain ohittavat kauniita paikkoja huomaamatta niitä lainkaan kulkiessaan paikasta toiseen. Toiset ihmiset taas pysähtyvät huomaamaan erilaisten kohteiden ainutlaatuisuuden ja merkityksen.


Teksti: Henna Anunti, Jukka Ervasti sekä Kansainvälisyys ja matkailu -kurssin oppilaat
Mediatuotokset: Kansainvälisyys ja matkailu -kurssin oppilaat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti