sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Aamunavaus energiansäästäviikon alkuun Aleksis Kiven päivänä 10.10.2016

Aamunavaus energiansäästäviikon alkuun Aleksis Kiven päivänä 10.10.2016

Tänään alkaa koulullamme energiansäästöviikko. Tällä viikolla on joka päivälle oma energiansäästöaihe. Tämä päivä on nimetty "Älä ruoki hukkaa" -päiväksi. Mitoittakaa siis ruokalassa annoksenne kohtuullisiksi, sillä siellä ei ole lainkaan biojäteastiaa. Toisella oppitunnilla te oppilaat saatte miettiä ryhmissä, miten ruokahävikkiä voitaisiin pienentää. Parhaille ideoille on luvassa palkinto.  

Tänään on myös kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven päivä, ja hänen kunniakseen liputamme tänään. Seuraavaksi tarkastelenkin Kiven tunnetuinta teosta, Seitsemää veljestä, energiatalouden ja ekologisuuden näkökulmasta. 
Ruokatalous 

Koska tänään on "älä ruoki hukkaa" - päivä, tarkastelen aluksi veljesten ruokataloutta. Romaanissa päähenkilöiden nauttiman ruuan määrä vaihtelee suuresti. On aikoja, jolloin veljekset näkevät suorastaan nälkää ja välillä veljekset saavat mässyttää lihaa ylettömiä määriä. Lihaa on yllin kyllin kuuluisan Hiidenkivi-episodin jälkeen. Ylpeä Viertolan kartanon isäntä jättää veljesten hengenhädässään ampumat sonninruhot metsään. Veljekset pitävät tätä ruuan tuhlausta suorastaan syntinä ja kantavat ruhot kotiinsa Impivaaraan, jossa alkaa sitten sellainen lihan syönti, että Juhanikin päättää ryhtyä, kerta kaikkiaan lihaan kyllästyttyään, kasvissyöjäksi. On laskettu, että Viertolan sonneista, joita oli n. 40 kpl, riitti kullekin miehelle päivässä kilo lihaa kahdeksi vuodeksi. Tässä kohtaa kirjailija ehkä ampuu vähän yli. Ei kai noin paljon kukaan voi lihaa syödä? Veljekset maksavat Viertolalle sonnivelat tukkipuilla ja viljalla, jota he saavat kaskeamalla metsiään. Viljaa jää velan maksun jälkeen reippaasti ylikin. Ylijäämästä tehdään sitten pontikkaa. Aluksi on hauskaa, mutta onnettomasti päättyy veljesten tehdasyritys. 

Periaate veljeksillä on kuitenkin oikea, vaikka toteutus välillä tökkii: ruokaa ei saa tuhlata. Kaikki on käytettävä. Jos jotain jää yli, niin koirat, Killi ja Kiiski, saavat syödä tähteet. Veljekset hankkivat ruokansa kirjan alkupuolella lähinnä metsästä. He metsästävät mielellään ja saavat saaliiksi karhuja sekä vesi- ja metsäkanalintuja. Hirvistä kirjassa ei puhuta. Niitä ei ilmeisesti ollut tuolloin paljon. Myöhemmin veljeksillä on karjaa, ja he harjoittavat peltoviljelyä. Karja käyskentelee kesät enimmäkseen metsälaitumilla. Vähäisiä peltoja ja heinäniittyjä ei ollut vara tuhlata karjanlaitumiksi. Nykyisin lihantuotantoa ei pidetä kovin ympäristöystävällisenä. Veljesten karjatalous metsälaitumineen on nykyisiin tuotantotapoihin verrattuna hyvin ekologista ja luomua. Lisäksi Impivaarassa syödään paljon riistaruokia, varsinkin teeristä ja metsoista valmistettuja.  Riistaa minä pidän  ekologisena lihana.

Asuminen 

Veljesten synnyinkoti on Jukola. Se sijaitsee eteläisessä Hämeessä erään mäen pohjoisella rinteellä Toukolan kylän laitamilla. Sijainti pohjoisrinteellä ei energiataloudellisesti ole paras paikka, koska auringonvalon lämmittävä ja valaiseva vaikutus etelärinteellä olisi suurempi. Jukola on arvattavasti ollut kohtalaisen suuri talonpoikainen rakennus, jossa lämmitykseen on ilmeisesti jo käytetty uloslämpiävää tulisijaa. Polttopuut veljekset saavat omasta metsästä, mikä on ympäristöystävällistä. 

Veljekset pakenevat romaanin alkupuolella kasautuneita vaikeuksiaan tilan ulkopalstalle Impivaaraan. Sinne he rakentavat hirsistä yksinkertaisen asumuksen. Tämä kuvaillaan kirjassa aika tarkasti. Se oli savupirtti, jonka koko oli vajaat 50 neliömetriä. Siinä oli yksi huone, jota lämmittää sisäänlämpiävä kivikiuas. Huoneessa ei ollut lasisia ikkunoita, vaan niiden virkaa toimittivat suljettavat luukut. Huone oli varmaankin nokinen ja hämärä. Valoa veljekset saivat polttamalla päreitä. Erikoista Impivaaran ensimmäisessä pirtissä oli se, että lattia oli ovensuussa maapohjainen, toki muualla huoneessa oli halkaistuista hirsistä rakennettu permanto. Maalattialta varmaan hönki jonkin verran kylmää pirttiin. Toisaalta ratkaisu on kätevä, koska veljesten hevonen, Valko, asui ovensuuhun rakennetussa karsinassa. Erillistä tallia ei täten tarvittu. Luultavasti Valkolla oli mukavaa, kun oli aina seuraa. 

Veljekset nukkuivat lähelle katonrajaa rakennetulla laajalla parvella. Siellä tarkeni hyvin, koska lämpö nousee huoneessa aina ylös, siis oiva ratkaisu energian säästön kannalta. Ruokapöytä sijaitsi luultavasti parven alla. Veljekset olivat keränneet korkean kasan juurakoita talven varalle polttopuiksi. Kaikki puutavara hyödynnettiin tarkasti. Jukolan pojat käyttivät pirttiään myös saunana. Saunapäivinä kiuas lämmitettiin tavallista kuumemmaksi, ja kun lämpö nousi ylös, veljekset käyttivät nukkumaparveaan lauteina. Löylyvesi heitettiin kivikiukaalle kuin ainakin saunassa. Kaiken kaikkiaan veljesten ensimmäinen savupirtti Impivaarassa oli todella energiatehokas monitoimitalo. Energiatehokkuutta lisäsi vielä kimppa-asuminen. Veljekset olivat vielä tässä vaiheessa huolettomia poikamiehiä. Huolettomuus kyllä kostautui jouluna, kun mökki paloi, ja veljekset joutuivat todelliseen hengenvaaraa. 

Kirjan lopussa veljekset, Simeonia lukuun ottamatta, asuvat omissa taloissaan, jotka ovat tietenkin ajan tavan mukaan puusta rakennettuja ja puulla lämpiäviä. 

Kulkuvälineet 

Polttomoottori on ollut reilut sata vuotta kulkuvälineiden yleisin voimanlähde ja samalla paha saastuttaja. Seitsemässä veljeksessä tapahtumat sijoittunevat 1830- tai 1840 -luvulle, jolloin polttomoottoria ei vielä ollut keksitty. Höyryjuna oli sentään jo keksitty, mutta se ei vielä liikennöinyt Toukolan ja Impivaaran maisemissa eikä muuallakaan Suomessa. Seitsemässä veljeksessä liikutaan vielä jalkaisin ja talvella hiihdetään. Luulen, että veljeksistä ainakin Lauri osasi veistää hyvät sukset. Hänet mainitaan romaanissa taitavaksi puisten tarvekalujen nikkaroijaksi. Hevonen oli tietenkin tuolloin tärkeässä roolissa, varsinkin kun tavaraa kuljetettiin. Liikkuminen ei siis aiheuttanut minkäänlaisia ympäristöhaittoja. Seitsemässä veljeksessä ei vesikulkuneuvoista juuri ole mainintaa. Se johtuu varmaankin siitä, että romaanin tapahtumapaikoilla ei ole merkittäviä vesistöjä. Veljesten vanha eno oli ollut merimies, ja hän kertoi pojille tarinoita merten takaisista maista. Eno oli luonnollisesta seilannut ympäristöystävällisillä purjealuksilla. 

Yhteenveto 

Kaikki viittaa siihen, että Jukolan veljesten jättämä hiilijalanjälki oli vain murto-osan kokoinen meidän nykyihmisten hiilijalanjälkiin verrattuna. Tietenkin ajat olivat toiset. On helppo sanoa, että veljesten ekologisuus oli pakon sanelemaa. Niinhän se varmaan olikin. Pakko ei kuitenkaan voi olla selitys meidän luonnonvaroja tuhlaavalle elämäntavallemme. 

Urpo Hekkala
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti