keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Valtarin koululla teemapäivän aiheena somekäyttäytyminen

Valtarin koululla Iissä järjestettiin 20.2. koko päivän kestänyt somekäyttäytymisen teemapäivä. Ensimmäisellä tunnilla oli Kiva-tunti, toisella tunnilla mietittiin hyvän somekäyttäytymisen perusteita ja kiusaamistilanteita. Kolmannella tunnilla salissa pidettiin someen liittyvä koko koulun paneelikeskustelu. Päivän päätteeksi Valtarin koululla järjestettiin koko kunnan yhteinen vanhempainilta, jonka aiheena oli nuoret ja some.

Vilkas paneelikeskustelu someen liittyvistä ongelmista

Paneelikeskusteluun osallistuivat koulupoliisi Jarkko Kähkönen, nuorisotyöntekijät Katri Sillanpää ja Marjo Nikka, vanhempainyhdistyksen jäsen Raino Ojala sekä oppilaiden edustajina Miikka Kelahaara, Iina Loukusa ja Jessi Nurmela. Keskustelun juonsi Valtarin koulun erityisopettaja Eija Tikkanen. Panelistit keskustelivat, miten somessa pitäisi käyttäytyä. 

Panelistit keskustelivat lisäksi myös alastonkuvista, lapsipornosta ja hyväksikäytöstä. Näistä asioista heillä riittikin keskustelua pitkäksi aikaa. Koulupoliisi kertoi, että yleisimmät somessa tapahtuvat rikokset ovat kunnianloukkaus, laiton uhkaus, identiteettivarkaus, vainoaminen, kiristys ja hyväksikäyttö. Joku voi aiheuttaa tai joutua rikoksen kohteeksi jopa tietämättä sitä itse. Somessa häiriköinti ja ahdistelu voivat jatkua ympäri vuorokauden.

 Kiusaaminen netissä on helppoa, koska siellä voidaan toimia nimettömänä. Somekiusaaminen voi olla haukkumista, ryhmistä pois jättämistä tai rumaa kielenkäyttöä. Kiusaaminen voi alkaa kostonhalusta, mielijohteesta, vitsin väärinymmärryksestä tai siitä, jos itsellä on huono päivä. Kiusaaminen saattaa olla kahden ihmisen välinen asia, jota muut eivät välttämättä huomaa. Kaikki somekiusaaminen on liikaa!
 Lopuksi todettiin, ettei kannata ladata nettiin mitään, mitä voidaan käyttää itseä vastaan.


Panelistit luettelivat ohjeita, miten somessa pitäisi käyttäytyä:

Toimi itseäsi ja muita kunnioittaen!
Älä levitä turhia tai negatiivisia asioita muista!
Älä käyttäydy niin, miten et halua, että itseäsi kohtaan käyttäydytään!
Kehu kaveria sen sijaan, että haukut!
Joskus on hyvä sanoa oma mielipide, mutta aina ei kannata!
Ole fiksu ja mukava somessa!

Huono somekäyttäytyminen aiheuttaa huolta

Haastattelimme paneelikeskustelun jälkeen erityisopettajaamme Eija Tikkasta. Tikkanen kertoi, että haluttiin järjestää paneelikeskustelu someen liittyen, jotta saataisiin parannusta somekäyttäytymiseen. Hän jatkoi, että jokaisen vanhemman velvollisuuksiin kuulu keskustella siitä, mitä somessa tehdään ja minkälainen on oman lapsen käytösmalli. Tosin siihen, lukeeko oman lapsensa viestejä, hän kehottaa suhtautumaan varauksella, koska nuoretkin ovat ihmisiä ja heilläkin on oma yksityisyytensä. Aikuisetkin käyttäytyvät huonosti esimerkiksi WhatsApp-ryhmissä ja Facebookissa. Lehtien keskustelupalstoilla on myös huonoa käytöstä ja rumaa kielenkäyttö, Tikkanen sanoi. Koulu puuttuu mahdollisuuksien mukaan somekiusaamiseen, mikäli se näkyy koulun arjessa ja vaikuttaa oppilaan koulunkäyntiin.

Älypuhelimista on monenlaista iloa ja hyötyä. Somessakin on muistettava kunnioittaa toisia. Jutun kirjoittivat Pihla Haanela, Ada Korkala, Roosa Mustonen ja Iitu Pyrhönen 8E.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti